<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=474587247064845&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nye krav for universell utforming

Det nye regelverket ble innført 1. februar 2022, men på grunn av en innføringstid på 1 år gjelder de nye kravene fra 1. februar 2023. De nye kravene berører deg som jobber i offentlig sektor.

I denne artikkelen hjelper vi deg å kartlegge hva du må vite om de nye kravene. I tillegg får du informasjon om tilgjengelighetserklæringen som kreves fra 1. februar 2023. 
 
Stortinget har vedtatt at universell utforming av nettsteder og apper skal

Hva er endringene?  

 • Krav om tilgjengelighetserklæring 
 • 12 nye krav fra WCAG 2.1 som tar bedre høyde for mobile enheter 

 • Nye intra- og ekstranett omfattes  

Krav om tilgjengelighetserklæring (WAD) 

Organisasjoner i offentlig sektor skal ha en tilgjengelighetserklæring for nettsteder og apper. Dette er et nytt krav som kommer med webdirektivet (WAD) som dere er ansvarlig for å få på plass. I denne skal dere beskrive hvordan organisasjonen oppfyller hvert enkelt krav i forskriften og hvordan dere har planlagt å følge opp punkter som eventuelt ikke oppfyller kravene. 

Nettstedet skal testes og vurderes mot alle de 47 minstekravene i WCAG 2.0 og 2.1. Virksomheten må da svare på et fast sett med spørsmål til hvert av kravene. 

Løsning for tilgjengelighetserklæring fra Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) lanseres i oktober. Hver enkelt organisasjon må logge inn og fylle ut tilgjengelighetserklæringen i Digdir sin løsning. Denne erklæringen må dere så lenke til fra nettsidene.

Her finner du informasjon om hvordan dere lager en tilgjengelighetserklæring, ofte stilte spørsmål og forklaring på ord og uttrykk.

Felles tilgjengelighetserklæring

Det er ikke mulig å lage en felles tilgjengelighetserklæring. Erklæringen tar for seg mange punkter som vil være individuelle for hvert enkelt nettsted.

WCAG 2.1 kommer i tillegg til WCAG 2.0 

Offentlig sektor skal følge 12 nye krav fra og med 1. februar 2023. Se de nye kravene.

Kravene inneholder punkter som skal ivaretas med tanke på: 

 • teknisk løsning
 • visuelt design 
 • innhold (for eksempel tekstoverskrifter, bilder og andre elementer)  

Hva må dere gjøre? 

 • Det er viktig at dere setter dere inn i kravene og vurderer om dere har mulighet til å svare ut disse kravene på egenhånd i en tilgjengelighetserklæring, eller om dette er noe dere kommer til å trenge hjelp til. 
 • NB! Tilsynet sier på sine nettsider at det viktigste er å ha kontroll på kravene og ha en plan for hvordan dere skal jobbe med universell utforming på nettsidene, ikke at alle krav er oppfylt innen 1. februar 2023.
 • I etterkant av arbeidet med å fylle ut tilgjengelighetserklæringen må dere altså legge en plan for eventuelle utbedringer hvis dere ser at det er punkter som må forbedres, men de trenger ikke å være på plass til  1. februar 2023. 

Hva kan vi bistå med?  

 • Eksperttesting av universell utforming på nettsidene basert på WCAG 2.0 og 2.1. Dere vil motta en rapport fra oss med funn og evt. hvilke endringer vi anbefaler dere gjøre med tanke på design og innhold.
 • Utfylling av tilgjengelighetserklæringen i samarbeid med dere, vær oppmerksom på at det forventes stor pågang.
 • Gjennomføre kurs og workshops i klarspråk, og innhold på nettsider

ACOS har en stor markedsandel blant kommuner og fylkeskommuner i Norge, i tillegg til andre kunder i offentlig sektor. Vi ser at det er en stor etterspørsel om bistand i dette arbeidet, så det kan lønne seg å være tidlig ute: 

Ta kontakt med oss her 👇

 

Skrevet av Malin Tøsdal

Legg igjen en kommentar