<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=474587247064845&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Googles søkeresultat

SEO - Hva er det, og hvordan kan du bli bedre på det?

Hva er det egentlig som styrer hvilket treff som kommer øverst på søkeresultatet på Google? 

Er SEO noe du trenger å tenke på når du jobber i det offentlige?

Og hvordan kan du komme i gang med å bruke SEO til din fordel?

Om du ikke allerede har stilt deg disse spørsmålene, er det lurt å stille seg de nå. Målet med denne artikkelen er å gi deg en økt forståelse for søkemotoroptimalisering, og tipse deg om noen gode metoder for å komme i gang.

Hva er SEO?

Søkemotoroptimalisering forkortes ofte til SEO etter det engelske uttrykket Search Engine Optimalisation. Dette handler om å optimalisere nettstedet så godt som mulig, slik at det fungerer godt for søkemotorer. Kort fortalt: SEO hjelper deg å få flere treff i søkemotorer som Google. 

Før i tiden var det vanlig å lure søkemotorene med forskjellige metoder for å få flere treff på sidene sine. Siden den gang har søkemotorene blitt mye smartere. De rangerer innhold som er viktig for publikum, slik at personene som håpefullt kaster seg over tastaturet faktisk får løst sine oppgaver. SEO handler like mye om mennesker, som om søkemotorer.

Det betyr at du må forstå menneskene, deres behov, hvilken informasjon de jakter på, og hvilke ord de bruker for å finne denne informasjonen. 

Hvor starter brukerreisen? 

En brukerreise på internett starter så å si alltid med et søk på Google, eller en tilsvarende søkemotor. Store deler av trafikken vi får inn på nettsidene, er brukere som søker seg direkte til en undernettside. Det kan være en «om oss»-side, en tjeneste, et produkt, eller en annen underside. Mange googler seg også til forsiden, og navigerer seg videre derifra.

Google filtrerer innholdet


«Vi ønsker å rangere innhold som er nyttig for dem som søker.
Hvis ditt innhold er nyttig for dem, så ønsker vi å rangere det».

– John Mueller – Head Webmaster trans-analyst at Google.

Det handler om å produsere innhold som Google finner nyttig, og kategoriserer som interessant for deres brukere. Fungerer det for mennesker, så fungerer det for maskiner. Budskapet er: sett mennesker i sentrum når du skaper innholdet, så blir du belønnet av søkemotorene for arbeidet.

Den enkle - og noen ganger - smarte veien

Vær obs på annonsering i Google. Når du søker etter et bestemt innhold vil du se at noen av artiklene som havner øverst er merket med «annonsert». Disse artiklene har betalt plassering, og det betyr at det nødvendigvis ikke er innholdet som er mest relevant for deg.

Du kan påvirke ditt kunnskapspanel

I høyremargen i Googles søkeresultat kan du i noen tilfeller se bokser, ofte et kunnskapspanel – dette kan du være med å påvirke. Søker du for eksempel på "ACOS" får du opp en detaljert faktaboks på siden. Søk som blir gjort på avdelinger, produkter og lignede kan trigge denne informasjonen og panelet på høyresiden. Denne er administrert fra Google Min Bedrift. Her kan du logge deg på og påvirke hvordan informasjon som vises der blir seende ut.

Hvordan fungerer søkemotoren?

1. De kartlegger hvordan internett ser ut

Google leter konstant etter innhold på internett og kartlegger nettsider døgnet rundt. De undersøker lenker, og hopper fra den ene lenken til den andre. Slik finner de nettsider, inkludert ditt.

Deretter navigerer de seg fra side til side og lenke til lenke på nettsiden din. Hvis du ønsker at Google skal finne nettsiden din kjapt kan du melde i fra til Google hvor nettstedet ditt er, slik at de kommer direkte til deg.

Nettstedskartet kan du sende direkte til Google. Lurer du på hvordan? Trykk på knappen under, fyll inn skjemaet på siden og få tilsendt oppskriften.

Last ned sjekkliste og tips her!

Merk deg: dersom du har en side som ikke er lenket opp fra de andre sidene, blir det vanskelig for Google å finne denne siden. I verste fall blir den ikke søkbar i det hele tatt. Og skulle du ha enkelte sider du ikke ønsker at Google skal finne, kan du melde fra om dette. 

2. De lagrer nettsiden i en indeks

Når Google har kartlagt nettsidene, blir de lagret i en indeks. Indeksen er Googles oversikt over internett. Når du søker etter noe i Google, så leter de i eksisterende indeksert innhold. Du søker med andre ord ikke på internett, men i indeksen til Google. Det er derfor de kan skryte over at du får 150 000 resultater på 0,48 sekunder ...

3. De rangerer innholdet

Google rangerer innholdet etter ulike kriterier, og sorterer innholdet som er mest relevant øverst. Innholdet vurderes ut fra følgende kriterier:

  • Er det mange som klikker på dine sider i søketreffsiden?
    • For å finne ut dette kan du benytte Google Serach Console, som er Googles verktøy. Inne i verktøyet kan du trykke på «ytelse», da får du oversikt over hvilke søkeord som gir treff på ditt nettsted, hvilke sider som vises på nettsiden og hvor mange som klikker på sidene. Dersom du har en side som besøkes ofte, men som får få klikk kan det bety at siden ikke oppleves som relevant for brukeren. Samtidig kan det også bety at siden er oversiktlig og at de fort finner svar på det de leter etter. Her må du gjøre vurderinger underveis. 
  • Får du henvisninger fra andre? I så fall er dette veldig positivt.
    • Inne i Search Console kan du klikke på «lenker», der kan du se hvilke av dine nettsider andre lenker til, hvem det er som lenker til deg, og hvor på sine sider de lenker fra. 

  • Er innholdet oppdatert og troverdig?

  • Google benytter Google RankBrain – kunstig intelligens/botter, som er flinke til å rangere innhold. De sjekker blant annet om innholdet er oppdatert og relevant,

  • De benytter også LinkJuice – selv om det å løse oppgaver på nett og å gi god informasjon er blitt viktigere, så består fortsatt internett av nettsider som lenker til hverandre.

Hvordan kan du jobbe med SEO i hverdagen, og hvordan kan du vise Google at ditt innholdet er relevant?

Last ned sjekkliste og tips her!

 

Skrevet av Olav Ahrens Røtne

Legg igjen en kommentar